erfgoedobject

Art-decoburgerhuis

bouwkundig element
ID
208265
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208265

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decoburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Charles Emile Victor bouwde deze woning circa 1929 voor eigen rekening en naar eigen ontwerp. De gedetailleerde plans in de bouwaanvraag, met uitgewerkte tekeningen van onder meer een "Vlaamschen Haard" en art-decodeur "Tussen Salon en Woonkamer" doen vermoeden dat het hier zijn eigen woning betreft. Voor de bouw van deze woning werd een garage toebehorend en grenzend aan de herenwoning op de Amerikalei nr. 98 afgebroken.

Art-decowoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak; baksteenbouw met klassieke indeling naar 19de-eeuwse traditie. Gedrukte begane grond met garage afgelijnd met een golvende puilijst waarop een bow-window van de eerste verdieping rust. Gevelversiering met art-deco-ornamenten: vruchten- en plantenslingers, fraai smeedijzerwerk in voordeur en balkonleunning, uitwerking van kroonlijst op zware consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1929 # 32519.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Neoclassicistisch herenhuis

  • Is deel van
    Bouwmeestersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-decoburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208265 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.