Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze fraaie neoclassicistische burgerwoning werd in 1889 ontworpen door architect Theodoor Charlier voor juffrouw Marguerite Schenéder (°Neufchateau, 1846). Zij woonde net om de hoek in de Amerikalei nr. 94 in een woning die eveneens door Charlier was ontworpen. Ook het neoclassicistische hoekcomplex (Amerikalei nr. 92) tussen deze twee woningen in, werd in 1889 in haar opdracht door Charlier getekend; dit werd in 1959 afgebroken.

Het neoclassicistische burgerhuis op nr. 16 is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel die een verzorgde afwerking kent met onder meer gevelbreed bel-etagebalkon en decoratieve pilasters. Verder de doorsnee afwerking van dit type woning: hardstenen plint met keldervensters, houten kroonlijst op modillons, rechthoekige vensters, geblokt parement op begane grond. In de rechthoekige muuropeningen is het eind-19de-eeuwse schrijnwerk bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 173 (16), 1889 # 790 (Amerikalei 92), 18 # 39610 (Amerikalei 92).