erfgoedobject

Drie rentenierswoningen

bouwkundig element
ID: 208272   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208272

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen op de hoek van de De Vrièrestraat en de Coquilhatstraat, samen met het aangepaste huis op nr. 31 gebouwd als rentenierswoningen voor de heer Bloch naar een ontwerp van Guillaume Van Oenen van 1896.

De woningen in de De Vrièrestraat tellen drie bouwlagen, het huis in de Coquilhatstraat maar twee onder mansardedak, om daar aan te sluiten bij de lagere huizenrij. Hoekpand (nr. 27) onder leien mansardedak, twee traveeën in de De Vrièrestraat en twee brede traveeën in de Coquilhatstraat, met aansluitend een lagere achterbouw en tuinmuur. Lijstgevels met houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, verzorgde neoclassicistische bepleistering met imitatievoegen, kordons, driehoekige frontons als bekroning van de tweede bouwlaag, rechthoekige muuropeningen.

De woningen op nrs. 29 en 31 zijn spiegelende enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en sluiten qua parement aan bij het hoekpand, met centrale balkons op de verdiepingen; de gevel van nr. 31 is volledig vervlakt. De lijstgevel van de woning in de Coquilhatstraat nr. 24 heeft een andere detaillering, maar heeft eveneens imitatievoegen over de hele gevel; fraai centraal dakvenster geflankeerd door oeils-de-boeuf. Schrijnwerk grotendeels bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1550.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Drie rentenierswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208272 (Geraadpleegd op 03-07-2020)