erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand met de Verbondstraat

bouwkundig element
ID: 208280   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208280

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekpand van drie bouwlagen en twee traveeën, één hoektravee en drie traveeën, onder pannen zadeldak. Met uitzondering van het art-nouveauhoekpand op nr. 2, kregen alle hoekcomplexen in de Coquilhatstraat een neoclassicistische bouwstijl, typisch voor de straatbeelden op het Zuid. Het hoekpand op nr. 59 werd ontworpen in 1893 door bouwmeester Alfons Heylen voor Jules Theunen-Beuckelaers,oorspronkelijk als twee woningen met op het gelijkvloers van het hoekpand een herberg. Het pand heeft een verzorgd en goed bewaard bepleisterd en witgeschilderd parement, met imitatievoegen, omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen, kordonlijsten en deurrisalieten. Hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen; houtwerk grotendeels bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1051.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch hoekpand met de Verbondstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208280 (Geraadpleegd op 13-12-2019)