erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
208287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208287

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1900 dient bouwmeester Th. Vermeulen in opdracht van L. De Coninck een bouwaanvraag in voor drie identieke woningen op aansluitende percelen in de Coquilhat- en de Zwijgerstraat. De woning in de Coquilhatstraat 5 is authentiek bewaard, aan de woningen in de Zwijgerstraat zijn aanpassingen gebeurd: nummer 43 werd volledig verbouwd, aan nummer 41 werd een verdieping toegevoegd.

De woningen tellen drie traveeën en twee bouwlagen op een hoog souterrain, onder mansardedaken; Zwijgerstraat 41 is verhoogd tot drie bouwlagen. De woningen kennen een verzorgde, standaard neoclassicistische afwerking van de lijstgevels. Hardstenen plint, bepleisterd parement met imitatievoegen, houten kroonlijsten. Rechthoekige muuropeningen, deur met entablement bekroond en met een apart vierkant bovenlicht, centraal balkon met gietijzeren leuning. Het houtwerk van ramen en deur en vrij gaaf bewaard. Met deze afwerking zijn het goede voorbeelden van de originele standaardbebouwing op het Zuid.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 316.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208287 (Geraadpleegd op 12-04-2021)