Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Nr. 9 is een neoclassicistisch burgerhuis dat in 1897 samen met het ondertussen sterk verbouwde nr. 7 werd ontworpen door aannemer Florent Verbraeken voor Jos Jan Lauwerijs. Het gaat om twee enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een verzorgde gevelornamentiek die bij nr. 9 nog is bewaard: kordons, imitatievoegen, houten kroonlijst op klossen, balkon met gebogen ijzeren leuning, omlijste vensteropeningen met versierde sluitstenen. Bewaard schrijnwerk, onder meer houten rolluiken van de Antwerpse firma "ED PAUWELS-RAYEZ". De woning maakt deel uit van de bewaarde homogene gevelrij van bepleisterde en beschilderde lijstgevels tussen nrs. 9 en 25.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1706.