Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Nummers 22 en 24 werden rond 1901 gebouwd als samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen in opdracht van weduwe Coosemans; nummer 24 werd ontpleisterd. Twee identieke, spiegelende enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster. Klassiek opgebouwde neoclassicistische lijstgevel met houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint, kordons en rechthoekige muuropeningen. Verzorgde ornamentiek: palmetfriezen, plantenslingers, balkon met sierlijke ijzeren leuning, imitatiebossage op eerste en imitatievoegen op tweede bouwlaag, gebogen fronton op pilasters bij centraal bovenvenster. Oorspronkelijk bevonden zich in het mansardedak telkens twee œils-de-bœuf en waren ook de dakvensters versierd met frontons en topstukken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1101

Auteurs: Vervaet, Celine; Hooft, Elise