Kapel van 't Lam Kruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van 't Lam Kruis

Beschrijving

Zogenaamd naar de bedevaart om genezing te bekomen voor kinderen met loopproblemen. In 1759 wordt op de hoek van de Oude Heirweg en de Hoogbeverenstraat een kruis opgetrokken. Het kruis wordt afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) in een nog zeer bosrijk gebied. Bij de bouw van een kapel omstreeks 1850 krijgt het wegkruis een plaats binnenin een gebouw. Bij het kadaster is pas circa 1873 sprake van de bouw van een kapel door rentenierster Marie Beatrix Vanden Bussche uit Ardooie tegelijk met het naastgelegen voormalig café "De Wachtzaal", aanvankelijk café "Kortekeer" genoemd van de brouwerij Vanden Bussche uit Ardooie. In 1886 wordt de kapel aan de kerkfabriek van Beveren geschonken. Door gebrek aan onderhoud raakt de kapel in de loop van de 20ste eeuw in verval. In het begin van de 21ste eeuw wordt de kapel gerestaureerd en in september 2003 opnieuw ingewijd. Volgens De Flou verwijst de naam naar de familienaam Lams. Overhoeks geplaatste kapel op de hoek van twee straten in donkerrode baksteen onder leien zadeldak met bekronend ijzeren kruis, gekartelde windborden en driehoekig fronton met schuin oplopende baksteenbanden het opschrift "KOMT ALLEN TOT MY", ondersteund door pilasters. Korfbogige deuropening met tweeledige deur naar oud model, zijgevel met halfronde vensteropening met onderdorpel in zwarte baksteen en vernieuwd waaiervormig schrijnwerk naar oud model. Zijgevel van voormalige herberg "De Wachtzaal" met eenzelfde soort baksteen en met schuin oplopende baksteenbanden uitgewerkt.

Interieur. Kapel onder gepleisterd tongewelf en dito muurafwerking met plint met imitatievoegen. Koor afgesloten met ijzeren hek. Houten altaar waarboven houten calvariekruis met Christusfiguur, beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Jozef met kind. Band op koormuur met opschrift "IN HET KRUIS IS DE ZALIGHEID"; band op zijmuren "ZEG WAT GE ZIET: DE KREUPELEN GAAN DE BLINDEN ZIEN/ DE DOOVEN HOOREN HET EVANGELIE WORDT AAN DE ARMEN VERKONDIGD". Veelkleurige cementtegelvloer met geometrische motieven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1874/1.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IX, 1929, kolom 81.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koolskamp, s.l., s.d. nr. 6.
  • DAVID J., De kapellekesbaan in Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 4, 2008, p. 64-69.
  • SLOSSE R., Waar men gaat langs Vlaamse wegen, deel III, Roeselare, 1979, p. 33-34.
  • VAN ACKER L., Een paar oude plaatsnamen uit Ardooie en Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 3, 2007, p. 101-105.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin