Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

In de volksmond "Vercruysses kapelletje" genoemd.

Naar verluidt opgericht als dank voor redding bij een overval circa 1800 door de bende van Baekelandt op een Roeselaarse beenhouwer. In 1936 wordt het vervallen kapelletje heropgebouwd door postmeester Lioen-Vancanneyt ter genezing van zijn zieke echtgenote. Oorspronkelijke beelden verdwenen in 1940. Thans in verwaarloosde staat.

Veldkapel in donkerrode baksteen onder zadeldak met grote kunstleien met bekronend betonnen kruis, geflankeerd door twee lindes waarrond lage aanplantingen. Betonnen jaarsteen "1936" waaronder rondboogdeuropening met metalen deur, deels met traliewerk.

Interieur. Naakt baksteenmetselwerk, inclusief het altaar met rondboognis waarboven het opschrift "O.L.V. VAN VLAENDEREN B.V.O.". Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Cementtegelvloer.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koolskamp, s.l., s.d. nr. 7.
  • DAVID J., De kapellekesbaan in Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 4, 2008, p. 64-69.
  • VANGHELUWE K., Uit de mond der mensen, kapelletjeskroniek der laatste eeuw, Gemeente Lichtervelde, p. 41-43.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin