School De Zilverreiger

Gemeente Bornem

• Adrescontrole Bornem (adrescontroles: 09-12-2007 - 09-12-2007).
  • Inventarisatie Bornem (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School De Zilverreiger

is deel van de bescherming als monument Gemeentehuis Weert en school

Beschrijving

Tot 1975 gemeenteschool met schoolhuis, naar ontwerp van provinciaal architect E. Careels van 1907; het ontwerp omvatte tevens het gemeentehuis (zie nummer 20). Heden streekmuseum voor Klein-Brabant met afdelingen over Scheldevisserij, lokale fauna en met verdwijning bedreigde ambachten (ingehuldigd 30/04/1969, zie gedenksteen voorgevel); binnenplaats ingericht als openluchtmuseum.

Neogotisch bakstenen complex van breed- en diephuizen van twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), op het kadaster ingetekend in 1911; gemarkeerd door trapgevels en Brugse traveeën met neogotisch maaswerk. Aan straatzijde rechts vierkante toren met afgeschuinde hoeken. Ten noorden van de geplaveide binnenplaats: typisch eigentijdse schoolvleugel, oorspronkelijk van drie traveeën circa 1923 uitgebreid tot zeven traveeën, en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), met grote vensters onder ijzeren I-latei voor de lichtinval. Aansluitende luifel op ijzeren zuiltjes.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem/Weert, schetsen 1911/1.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Weert, dossier 8.