Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve, in kern minstens opklimmend tot tweede helft van de 17de eeuw, met vooral 19de-eeuwse bijgebouwen.

Historiek

In het landboek van 1566 wordt Loonis Vanden Broucke vermeld als eigenaar en bewoner, midden 17de eeuw bewoond en in eigendom van de voorname familie Loobuyck. Jan Loobuyck, vanaf 1643 dertig jaar lang lid van de schepenbank van Koolskamp en burgemeester in de periodes 1651-1656 en 1662-1674, later opgevolgd door zijn zoon Jan in de periode 1675-1681. Midden 18de eeuw blijft de familie eigenaar maar resideert in Gent. Ook de pachters blijven actief in de dorpspolitiek. Zo zit Joannes Maenhout vanaf 1770 in de schepenbank en is hij burgemeester tussen 1800-1803. Ook de volgende pachter, Martinus Cloet, wordt burgemeester in de periodes 1813-1819 en 1830-1836. Begin 19de eeuw krijgt de brouwersfamilie Vanden Bussche uit Ardooie de hoeve in eigendom. Ze blijft eigenaar tot diep in de 20ste eeuw. De Ferrariskaart (1770-1778) toont twee achter elkaar liggende, haakse volumes. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft een veel duidelijker beeld met het boerenhuis en een lange schuurstalvleugel in L-vormige constellatie en een kleiner volume aan de noordzijde. Het kadaster vermeldt in 1866 een vergroting van het woonhuis aan zuidzijde, uitbreiding van het schuurstalvolume aan erfzijde en de bouw van een voorliggende mestvaalt en van een bakhuis ten noorden van het woonhuis. In 1906 registreert men de dwarse aanbouw aan de achterzijde van het woonhuis, wordt het bakhuis vergroot en een kleine cichorei-ast gebouwd, deze doet naar verluidt tot 1952 dienst. In 1943 regulariseert men een nieuwe uitbreiding van het voormalige bakhuis en de bouw van twee kleinere volumes respectievelijk achter en ten zuiden van het woonhuis. In 1961 registreert men de aanbouw van een overdekte mestvaalt aan de westzijde van het schuurstalvolume en de bouw van een landgebouw ten westen ervan. Het huidige schuurstalvolume is thans merkelijk ingekort ten gevolge van stormschade. Omstreeks 1985 wordt het parement van de erfgevel vernieuwd.

Beschrijving

Zeer ruim, grotendeels onverhard erf met moestuin en restant van hoogstamboomgaard aan noordzijde, waarrond roodbakstenen gebouwen op U-vormig grondplan. Ten westen het boerenhuis van zeven traveeën onder geknikt zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat, nieuw dakvenster). Erfgevel met vernieuwd parement met behoud van ritmering, nieuw schrijnwerk. Noordelijke zijgevel met muurvlechtingen, zolderluik en lage steunberen. Achtergevel met dwarse aanbouw met rechthoekige muuropeningen onder betonlatei waarboven baksteenstrek. Restant van een langgerekt schuurstalvolume aan zuidzijde van het erf, onder geknikt zadeldak met kleine overkraging en aangebouwde overdekte mestvaalt aan westzijde (nok dwars op de straat, mechanische pannen), nok van oostelijke zijgevel afgewerkt met gepotdekselde houten planken. Aan noordzijde, ast met twee droogvloeren, thans in gebruik als bergruimte. Achtergelegen bakhuis, annex cichorei- en aardappelopslagplaats deels met grote X-ankers. Beide gebouwen met nok dwars op de straat, Vlaamse pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1866/6, 1906/34, 1943/1/127, 1961/34.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 52-55.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin