Café Den Uil

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Den Uil

Beschrijving

Reeds vernoemd in de Atlas der Buurtwegen (1846) als "cabaret den Uyl". Het gebouw krijgt wellicht zijn huidige uitzicht wanneer brouwer Palmer Schotte het café circa 1920 heropbouwt.

Eenlaags hoekpand in donkerrode baksteen, drie voor- en twee zijtraveeën onder mansardedak in mechanische pannen en halfronde leien. Voorzijde met dakvensters, zijgevel met fraai laadvenster met overkragend zadeldakje. Nieuwe dakgoot waaronder een getrapte baksteenfries. Voorgevel met gewijzigde muuropeningen onder rechte roodbakstenen strek, zijgevel met vensters onder baksteenstrek, vast raamwerk, bewaarde luikduimen. Achtergevel met afgeronde hoek en bewaarde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1920/16.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin