Hoeve en herberg De Leege Padderie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ardooie
Deelgemeente Koolskamp
Straat Pompoenstraat
Locatie Pompoenstraat 13, Ardooie (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ardooie (geografische inventarisatie: 01-09-2008 - 01-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve en herberg De Leege Padderie

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Historische hoeve en herberg "De Leege Padderie", met woonhuis uit circa 1871 op oudere site.

Historiek. In 1762 verkoopt Maarten Van Eeckhout de herberg en brouwerij aan Judocus Vantomme. Een eerste maal afgebeeld in datzelfde jaar in het landboek van Pittem als twee haakse volumes evenwijdig langs de respectievelijke straatkant gelegen met een omliggende boomgaard. Volgens kadaster is circa 1830 landbouwer Jan Vantomme eigenaar van drie huisjes, een tweewoonst evenwijdig met de Egemsestraat met ten westen een klein bijgebouw en in de zuidwestelijke hoek van het erf het derde huisje dat omstreeks 1849 wordt afgebroken. In 1869 wordt de bouw van een cichorei-ast geregistreerd langs de Pompoenstraat, thans afgebroken. Circa 1871 wordt het huidige woonhuis opgetrokken en de huisjes langs de Egemsestraat volledig heropgebouwd en vergroot tot landgebouw. In 1943 wordt de bouw van "voor 1930" van twee kleinere volumes nabij het woonhuis geregulariseerd door Odiel Avereyn.

Beschrijving. Gedeeltelijk gekasseid erf met siertuintje met kleine Lourdesgrot gelegen voor het woonhuis omsloten door hekwerk. Ten westen van het erf, evenwijdig met de weg, een eenlaags woonhuis in donkerrode baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Muuropeningen met afgeronde hoeken waarin houtwerk (T-ramen) met grote roedeverdeling en gedeeld bovenlicht; bewaarde luikduimen, recentere rolluikkasten en natuurstenen onderdorpels. Fraaie deur met art-decomotieven en vast bovenlicht. Noordgevel met deels beglaasde laaddeur onder betonlatei. Zuidgevel met zoldervenster onder getoogde baksteenstrek, recentere vensteropeningen op de benedenverdieping. Achtergevel met aangepaste muuropeningen. Achterliggend roodbakstenen stalletje (nok dwars op de straat, mechanische pannen) met muuropeningen onder betonlateien. Grote dwarse schuur recent heropgebouwd of met vernieuwd parement. Braaksporen van recent afgebroken cichorei-ast aan de straatzijde.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1849/3, 1869/3, 1871/3, 1910/2, 1943/I/66.

Bron: Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Boone, Benjamin & Santy, Pieter

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pompoenstraat

Pompoenstraat (Ardooie)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.