Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Landelijke woning uit het interbellum, mogelijk met 19de-eeuwse kern. In 1851 bij het kadaster geregulariseerd door wever Albertus Blomme uit Egem als zijnde in 1835 gebouwd. Huidig uitzicht stamt vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Eenlaags roodbakstenen woning van vier traveeën onder zadeldak met mechanische pannen (nok dwars op de straat), houten gootlijst, kleine aanbouw onder zadeldak. Muuropeningen onder getoogde strek, grote vensteropeningen met drieledige raamconstructie met vast bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1851/20.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin