Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Volgens kadaster gebouwd circa 1923 door de Maatschappij in gezamelijke naam "De Vriese" (zie Oude Heirweg nummer 12). Woonhuis van zaakvoeder Juliaan De Vriese naar verluidt naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit Izegem.

Tweelaagse villa in rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak op verschillende plekken overkragend (nok parallel met de straat, vernieuwde mechanische pannen en dakvlakvenster), middenrisaliet onder puntgevel met overstekende dakrand op fraaie getrapte consoles, windborden deels verscholen achter hoekpannen. Plint in breuksteen. Asymmetrische opbouw in dakenspel, met erker en luifels, traditionele uitwerking van schrijnwerk met kleinhouten verdeling. Gestileerde oeil-de-boeuf onder de nok met omlijsting in baksteenmetselwerk. Overige muuropeningen onder rondboogstrek met blinde boogtrommel en natuurstenen onderdorpel. Toegang via portiek met houten luifel, fraaie dubbele deur met ovale venstertjes. Achtergevel met halfronde erker en luifel. Bijgebouw onder zadeldak (nok dwars op de straat, betonpannen) in dezelfde materialen en stijl, doch zonder plint en met deuropeningen onder een getoogde baksteenstrek. Aan noordzijde een schoorsteen, oorspronkelijk serretje tegen de zuidgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1923/5.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin