Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Directeurswoning uit het eind van de 19de eeuw.

Volgens kadaster gebouwd in 1898 door Hendrik De Vriese-Bubbe, gemeentesecretaris en in 1881 oprichter van het aannemersbedrijf "De Vriese" (zie oude Heirweg).

Circa 1906 worden twee kleinere aanbouwen gerealiseerd, omstreeks 1920 uitgebreid met een magazijn aan oostzijde. Het grootste deel van deze aanbouw wordt in 1951 verkocht en maakt van dan af deel uit van nummer 14. Oorspronkelijk onbeschilderd parement (zie oude postkaart).

Hoofdvolume van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak met zwarte mechanische pannen (nok parallel met de straat). Houten kroonlijst op modillons, witgeschilderd parement verrijkt met lisenen en horizontale banden, twee kelderramen, ingemetselde voetschraper. Centrale deur bereikbaar via twee treden waarboven houten erker, grote segmentbogige raamopeningen met bewaard schrijnwerk, drieledige verdeling met vast bovenlicht. Aan beide zijden eenlaagse aanbouwen in dezelfde materialen en dak- en gevelafwerking. Aan westzijde voormalig bureel van twee traveeën, muizentandfries en getoogde muuropeningen. Aan westzijde bijgebouw, muizentandfries en gedichte muuropening waarboven laaddeur en later ingebrachte garagepoorten.

Interieur. Woning met grotendeels behouden indeling en interieurafwerking. Centrale gang met behouden stucwerkconsoles en lijstwerk, deuren en natuurstenen vloer in zwarte en grijze tegels, lange steektrap naar de verdieping weggewerkt achter binnendeur. Leefruimte met enkele bewaarde authentieke elementen zoals marmeren schouw, plafondrozet en lijstwerk, verbouwing uit de jaren 1930 zichtbaar in brede korfbogige doorgang, parketvloer en opengewerkte achtergevel met groot terrasvenster (bovenlichten met kleinhouten roedeverdeling), aangebouwde veranda met gelijkaardig schrijnwerk. Keuken met cementtegelvloer met geometrische motieven en tegellambrisering.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1898/3, 1906/15, 1920/7, 1930/5, 1951/13, 1969/I.
  • CD-Rom, Erfgoeddag Ardooie, 2005.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin