Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van de Tieltsestraat ter vervanging van het ten dele vernielde kerkhof (zie Dorpsplein nummer 27).

Historiek

Een eerste begraving gebeurt in 1920, het graf wordt voorzien van een smeedijzeren hekken van de hand van Antoon Tybergien in 1923 (nu verdwenen).

Beschrijving

Begraafplaats op rechthoekig grondplan en bijna volledig omhaagd en toegankelijk via recent hekwerk, hoofdassen in kruisvorm met losse verharding geflankeerd door familiegraven en oudere grafzerken. Verschillende veelal familiegraven geconcentreerd rond de centrale as: onder meer de familie Tyberghin-Dewitte, J. De Visscher-Derudder, J. Derudder-Houthoofd, C. Strubbe-Van Den Abeele; arduinen grafpijlers onder meer Dejonghe, oud-burgemeester Schotte, de Mûelenaere-Lamsens, Familie Dewulf-Dewitte. Enkele gietijzeren grafkruisen uit de jaren 1920. Grafkapel van de familie Vancanneyt in classicistische stijl in natuursteen met driehoekig fronton waaronder marmeren gedenkplaat met opschrift "FAMILIE VANCANNEYT EN LIOEN-VANCANNEYT" metalen deur met roostering. Ernaast kleinere, dwarse perken, columbarium aan noordoostzijde en in zuidoosthoek recent aangesneden kwartrond tracé.

Aan zuidzijde enkele kerkhofkapellen onder meer centraal de neogotische grafkapel van de notarisfamilie David-Verscheure (zie Ardooisestraat nummer 11), in rode baksteen met gecementeerde plint onder leien zadeldak. Puntgevel met bekronend kruis waaronder gedenksteen met het opschrift "FAMILIE/ DAVID-VERSCHEURE". Gebruik van natuursteen in onder meer gevel- en dekstenen, nokkruis, onderdorpels, afzaten en treden. Rondboogmuuropeningen en versneden hoeksteunberen. Toegang, bereikbaar via drie treden, met getralied hekwerk, waarboven vensteropening met groen glas-in-loodraam. Zijgevels met gelijkaardige vensteropeningen.

Interieur. Houten tongewelf en gecementeerde muren met imitatievoegwerk. Gekruisigde Christusfiguur met erboven een banderol met opschrift "INRI" en geflankeerd door smeedijzeren kaarshouders. Houten bidbankje, zwart-witte cementtegelvloer.

Grafkapel van de familie Poignie in neogotische stijl maar in mechanische rode baksteen met gecementeerde plint onder leien zadeldak. Puntgevel met bekronend kruis waaronder granieten gedenkplaat met het opschrift "FAMILIE/ POIGNIE-PECCE/ POIGNIE-DESIMPEL", waaronder rondboogdeuropening met deels beglaasde houten deur. Gebruik van natuursteen in onder meer dekstenen, nokkruis, onderdorpels, afzaten en treden. Zijgevel met houten gootlijst, rondboogvensters.

• VAN ACKER L., VERVENNE A. en CALLEWAERT A., Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 1996, p. 294-295.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin