erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
208338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis "De Bouw" of "Het Bouwke", ook genaamd "Het kasteel van Beveren". Volgens het kadaster wordt het herenhuis samen met de achtergelegen paardenstal gebouwd in 1889 in opdracht van dokter Gustaaf Vandenberghe uit Gent. Volgens de literatuur zouden de verdieping en het dak zijn opgetrokken in 1890. Het koetshuis wordt volgens het kadaster in 1890 gebouwd tegen de oostgevel van het herenhuis (tussen de paardenstal en de voortuin). Het gebouw doet tot de eeuwwisseling dienst als buitenverblijf van de familie Vandenberghe. Vanaf de eeuwwisseling wordt het landhuis verpacht: van circa 1900 tot 1908 bewoond door Philip Baut, een Engelse vlaskoper en tussen de twee wereldoorlogen verhuurd aan de familie De Plecker. Bij de aanleg en verbreding van de straat in 1956 verdwijnen de beukenhaag en de twee smeedijzeren hekken aan de straatkant; ze worden vervangen door een muurtje. Circa 1965 worden de gevels bekleed met gekleurde geveltegels van de Kortrijkse pannenfabriek Koramic.

Dubbelhuis voorafgegaan door een recent aangelegde voortuin. Naar verluidt gedateerd "1889". Bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën. Gemansardeerd, leien schilddak met een grootschalige smeedijzeren bekroning, hoge schouwpartijen en dakvensters. Geprofileerde, houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor de deuromlijsting en de doorgetrokken onderdorpels. Getoogde vensteropeningen, op de verdieping in een geprofileerde omlijsting. Rechts van het herenhuis, voormalig koetshuis met achtergelegen paardenstal. Bepleisterde en wit beschilderde baksteenbouw onder een platte bedaking; blinde straatgevel. Volgens de literatuur beschikte het koetshuis over twee poorten en was daarboven een terras met smeedijzeren afrastering.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1890/1, 1891/2.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek, Beveren-Leie, 1982, p. 53-54.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.