Hotel Ortegat

Straat Oude Houtlei

• Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Ortegat

omvat de bescherming als monument Hotel Ortegat: gevels en daken
gelegen te Oude Houtlei 34 (Gent)

Beschrijving

Voormalig "Hotel Ortegat". Breed en ruim onderkelderd herenhuis van twee bouwlagen en tien traveeën, afgedekt met twee gelijklopende zadeldaken (nok parallel aan de straat, leien op het voorste dakschild, rest met pannenbekleding) behouden rechter zijtrapgevel, hoogstwaarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Bepleisterde lijstgevel, met enkelhuisopstand, volgens archiefstukken gewijzigd in 1735, doch nogmaals licht aangepast volgens archiefstukken in 1825. Bepleisterde zandstenen (?) plint waarin kleine keldergaten. Vier middentraveeën boven de licht verkropte kroonlijst, gemarkeerd door een driehoekig fronton geopend met omlijste oculus omringd door stucbladwerk, voorheen op vijf stucconsoles. Daarnaast twee dakkapellen met ovaal radvenster en recent plat dak. Begane grond volledig aangepast in de 19de eeuw: voorzien van horizontale banden, beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige poort met arduinen rechtstanden en twee schamppalen. Bovenverdieping met beluikte steekboogvensters in geprofileerde omlijstingen met oren en gebogen druiplijst. Eenvoudige kroonlijst.

Achtergevel: verankerde en gecementeerde lijstgevel met sterk gewijzigde muuropeningen; drie dakkapellen met schilddakje (leien), behouden linker zijtrapgevel en links van de rechter travee. Interieur ontoegankelijk.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 220, nummer 10.
  • Stadsarchief Gent, reeks G.12, nr 2007.