erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima

bouwkundig element
ID
208340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208340

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, gelegen op de hoek met de Pontstraat. De kapel is gelegen in de Westwijk en wordt dan ook "het Kapelletje van de Westwijk" genoemd. Gebouwd in 1959 door de buurtbewoners, onder meer door de in de buurt wonende bouwvakkersfamilies Vanhoutteghem, Beernaert en Callewaert. Het voortouw voor de bouw van de kapel wordt genomen door meester Schotte, voorzitter van Strada, een wijkwerking ter bevordering van christelijke gebruiken. Op 11 juli 1959 wordt de kapel ingewijd door Monseigneur De Smedt, bisschop van Brugge.

Kapel voorafgegaan door een grindpad, omzoomd door bloemperken. Sokkel van rode, bruine en witte baksteen, afgedekt met arduinen dekstenen. Driehoekige bakstenen bovenbouw, aan de voorzijde gecementeerd en bovenaan afgerond. Plaat met opschrift "O.L.V. VAN FATIMA / BESCHERM ONZE / WESTWIJK 1959". Driehoekige nis, opnieuw afgerond bovenaan; Onze-Lieve-Vrouw tegen een achtergrond van mozaïeksteentjes.

  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 31, 2007, p. 247-249.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.