erfgoedobject

Vlasserswoningen met opslagplaats en zwingelarij

bouwkundig element
ID
208345
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208345

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige vlasserswoning met achtergelegen magazijn en zwingelarij, volgens het kadaster gebouwd in 1925 in opdracht van vlaskoopman Frans Viaene. Halfvrijstaande, bakstenen woning onder een pannen zadeldak. De straatgevel wordt verlevendigd door het gebruik van arduin voor de plint, de als banden doorgetrokken onderdorpels, de aanzet- en sluitstenen, en het gebruik van gele baksteen voor de horizontale lijsten. Segmentboogvormige openingen met bewaard houtwerk. Dieper gelegen, voormalige vlasschuur. Driebeukig bakstenen gebouw onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met de straat).

Voormalige zwingelarij op L-vormig grondplan aan de kant van de Poekelaan (gelegen achter de voormalige vlasschuur). Baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat).

Nummer 52, gelijkaardige woning volgens het kadaster gebouwd in 1926 door vlaswerker Renatus Van Wynsberghe. Typerend gebruik van gele baksteen voor de tandlijsten en de strekken boven de licht getoogde openigen. Vernieuwd houtwerk, doch bewaarde deur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1925-1926/39, 1926/39.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vlasserswoningen met opslagplaats en zwingelarij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208345 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.