erfgoedobject

Vlashandelaarswoning met opslagplaatsen

bouwkundig element
ID
208361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208361

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasserswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige vlasserswoning met naastgelegen magazijnen. Volgens het kadaster worden in 1930 de woning, in 1940 het kleine magazijn aan de straatkant en in 1946 het achtergelegen magazijn opgetrokken in opdracht van vlashandelaar Honoré Peers.

Vrijstaande, bakstenen woning op een arduinen plint en onder een pannen zadeldak. Bakstenen muizentandfries. Op de verdieping zijn de arduinen onderdorpels doorgetrokken. Korfboogvormige openingen onder strek met arduinen sluit- en aanzetstenen. Bewaard houtwerk (onder meer schuiframen).

Klein, bakstenen magazijn onder een platte bedaking aan de straatkant; hoger opgetrokken straatgevel bekroond met buisleuning en voorzien van rechthoekige openingen onder strek.

Achtergelegen, bakstenen magazijn onder zadeldak (nok loodrecht op de straat); straatpuntgevel met rechthoekige poort onder metalen balk met I-profilering en daarboven een rechthoekige heiligennis onder strek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1930/10, 1940/8, 1946/17.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlashandelaarswoning met opslagplaatsen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.