Vlashandelaarswoning met opslagplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Herenhuis met aanpalend magazijn. Volgens het kadaster is de woning opgetrokken in 1894 in opdracht van vlaskoopman Jacobus Verschuere. Het magazijn wordt in 1928 door koopman Alfons Verschuere tegen de linkerzijgevel aangebouwd. Grijs beschilderde en decoratief verankerde baksteenbouw onder een pannen schilddak. Houten kroonlijst op klossen. Op de begane grond, getoogde openingen in een bakstenen omlijsting met sluitsteen uitgewerkt als console. Rechthoekige openingen in een geprofileerde, arduinen omlijsting met eenvoudige sluitsteen op de verdieping. Vernieuwd houtwerk, doch bewaarde voordeur. Later toegevoegde, veelzijdige erkeruitbouw tegen de rechterzijgevel.

Grijs beschilderd, bakstenen magazijn onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat); de overkraging van het dak is aan de straatkant afgewerkt met een decoratief uitgesneden, houten windbord. Rechthoekige opening op de begane grond en rondboogopening ter hoogte van de zolderverdieping; vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1894/4, 1928/20.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie