Beschrijving

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met links deels behouden zijtrapgevel, uit de 17de eeuw. Verankerde en bepleisterde lijstgevel, aangepast in de 18de eeuw en in 1830. Eenvoudige rechthoekige vensters, boven met doorlopend cordon van arduin. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf lijnt de gevel af. Rondboogdeur ingeschreven in rechthoekige arduinen omlijsting die volgens archiefstukken dateert van 1758: geblokte booglijst tussen smalle geblokte pilasters die een gekorniste rechte kroonlijst dragen; zwikken gevuld met loofwerk. Aansluitende hal die deels overwelfd is, opeenvolgend met een stergewelf, een eenvoudig kruisgewelf en een tongewelf.

Haakse achteraanbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen achtertrapgevel (8 treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten, alternerend bak- en zandstenen ontlastingsbogen. Geveltop met een zoldervenster en steigergat.

Achter dit voormalig woonhuis waarin thans de refter en ontvangstkamer van het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs ondergebracht zijn, bevond zich tot circa 1953 de befaamde feestzaal Parnassus, gebouwd in 1789 en aanvankelijk feestzaal der Fonteynisten, later onder meer danszaal en concertzaal. Ten behoeve van nieuwe schoolgebouwen voor het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs gesloopt.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1830//2010.
  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 220, nr. 16.