erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
208380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208380

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, waarvan de site opklimt tot de 18de eeuw.

Historiek

18de eeuw. De figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, geeft een dieper gelegen hoeve weer bestaande uit een dwars op elkaar gelegen boerenhuis en landgebouw. Volgens het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, is de hoeve eigendom van Guilliaeme Stas, "secentiaet in de medicijnen".

19de eeuw. Circa 1834 is de hoeve in het bezit van de Kortrijkse rentier Louis Debien en worden de gebouwen bewoond door P. Devos. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft naast het boerenhuis en landgebouw nog een bakhuis weer. Volgens het kadaster worden het landgebouw en het bakhuis vóór 1879 afgebroken; bouw van het huidige landgebouw aan de oostzijde van het erf en een bakhuis achter het boerenhuis.

20ste eeuw. Het kadaster registreert in 1901 de omvorming van het landgebouw in een magazijn. Het boerenhuis wordt volgens het kadaster in 1934 gedeeltelijk herbouwd in opdracht van bediende Victor François en winkelier Hektoor Vandenabeele. In 1953, bouw van het magazijn aan de straatkant (tegen de zijgevel van het bestaande magazijn).

Beschrijving

De huidige bebouwing is deels aan de straatkant en deels achter nummers 323-325 gelegen. Verharde oprit. Dieper gelegen, gerenoveerde woning. Eénlaagse, verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder een vernieuwd, pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechthoekige openingen onder wit beschilderde lateien. Vernieuwd houtwerk.

Dwars op de straat gelegen bakstenen magazijnen onder pannen zadeldaken. 19de-eeuws gebouw aan de oostzijde van het erf onder een sterk overkragend zadeldak; zijgevel met uilengat. Voormalig magazijn van 1953 aan de straatkant met rechthoekige openingen, getrapte gevelnis en heiligennis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1884/20, 1901/1, 1934/8, 1953/22.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Beveren-Leie, nr. 54: Lant Bouck ende Beschrijvinghe... van Beveren bij Harelbeke, J.B. Bouin, 1768.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.