erfgoedobject

Vlashandelaarswoning, schuren en zwingelarij

bouwkundig element
ID
208386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208386
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige vlasserswoning met vlasschuren en zwingelarij, gelegen op de hoek met de Sprietestraat op de grens met Desselgem. Volgens het kadaster wordt in 1866, nadat de bestaande bebouwing is afgebroken, de woning samen met een vrijstaand magazijn aan de Sprietestraat gebouwd in opdracht van koopman Jan Vandenbossche. In 1871-1872 wordt de woning volgens het kadaster door Jan Vandenbossche vergroot en opgesplitst in een "huis" (links) en "vlasmagazyn" (rechts). Rechts van dit "vlasmagazyn" laat de familie Vandenbossche in 1888 een uitbreiding - vermoedelijk een magazijn - optrekken. Vlaskoopman Jules en vlaskoopster Victoria Vandenbossche laten volgens het kadaster in 1902 de woning "gedeeltelijk omvormen in magazijnen" (registratie in 1909). Het vrijstaande magazijn (Sprietestraat) wordt vóór 1910 vergroot en de aanpalende magazijnen rechts van de woning (Kortrijkseweg) in 1911. De bebouwing is in 1912 eigendom van vlaskoopman Jules Vandenbossche uit Desselgem. Volgens het kadaster wordt de zwingelarij aan de Sprietestraat in 1926 gebouwd in opdracht van vlashandelaar Carolus Vanhoutte.

Breedhuis op de hoek met de Sprietestraat. Verankerde baksteenbouw onder een doorlopend, pannen zadeldak. Gecementeerde voorgevel met bossagewerk en imitatievoegen. Rechthoekige openingen op de begane grond onder sluitsteen. Getoogde bovenvensters in gecementeerde omlijsting; blinde vensters met geïncrusteerde ramen. Deels bewaard houtwerk. Blinde zijgevel met X-vormige verankeringen.

Voormalige vlasschuren aan de Sprietestraat. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met de Sprietestraat). Straatgevels met schuifpoorten op hangrail.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1867/4, 1873/4, 1888/3, 1909/18, 1912/6, 1926/26.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlashandelaarswoning, schuren en zwingelarij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.