Herberg Den Toren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Toren

Beschrijving

Herberg "Den Toren", gelegen op de hoek met de Liebaardstraat op de grens met de gemeente Desselgem. Volgens het kadaster wordt de straathoek voor het eerst bebouwd in 1894 in opdracht van brouwer Paul Verhaeghe uit Vichte. In 1939 laat men volgens het kadaster de bestaande, éénlaagse herberg met hoektoren (zie oude, ongedateerde prentkaart) herbouwen tot de huidige herberg met magazijn aan de kant van de Liebaardstraat. Vermoedelijk blijft enkel de eind 19de-eeuwse hoektoren bij de herbouwing bewaard.

Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw van 1939 onder pannen zadel- of schilddak. Wit beschilderde, eind 19de-eeuwse hoektoren op vierkant grondplan; ingesnoerde torenspits bedekt met leien en met smeedijzeren bekroning. Het torenvolume is verlevendigd door onder meer de bekronende tandlijst, de tweelichten met bakstenen lekdrempelsversiering en de blinde nissen. Rechthoekige openingen onder strek. Halfronde erkeruitbouw tegen de achtergevel. Bakstenen magazijn onder een pannen zadeldak, gelegen aan de kant van de Liebaardstraat. Latere uitbreidingen onder lessenaarsdak tegen de achtergevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1895/5, 1939/11.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie, in De Gaverstreke (2), jg. 12, 1984, p. 484-486.
  • Waregem-Beveren-Leie-Desselgem-Sint-Eloois-Vijve, Brugge, 2005, nr. 159.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie