erfgoedobject

Vlashandelaarswoning

bouwkundig element
ID
208394
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208394

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woningen met magazijn, gelegen op de hoek met de Poekelaan. Volgens het kadaster worden de woning en het magazijn in 1923 gebouwd in opdracht van vlashandelaar Albert Desmet. In 1937 wordt het magazijn aan de achterzijde uitgebreid. Later uitgebreid en opgesplitst in twee woningen.

Woningen voorafgegaan door een verhoogde voortuin afgezet door een lage, bakstenen muur. Hogere en grotere, bakstenen woning rechts onder een leien zadeldak en kleinere en lagere, bakstenen woning links onder een half schilddak bedekt met leien. Straatgevel met sierverankering. Gebruik van arduin voor de plint, de (doorgetrokken) dorpels en de tussenstijlen bij de drielichten. De toegangstravee van de grote woning heeft een bekronende trapgevel met een licht overkragende bovenbouw rustend op een bakstenen boogfries. Verscheidene rechthoekige venstertypes, onder meer kruisvensters en drielichten, onder blinde bakstenen korfboogvelden onder strek. Bewaard houtwerk.

Schuin ten opzichte van de straat gelegen magazijn. Baksteenbouw onder zaagtandbedaking bedekt met golfplaten. Straatgevel met dubbele schuifpoort op hangrail.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1923/14, 1937/27.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het magazijn op de hoek met de Poekelaan werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw woningen. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlashandelaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.