Herenhuis ()

Ten zuiden van het poortgebouw van het klooster van Poortakker langs de Oude Houtlei bevindt zich een laat 19de-eeuwse herenhuis met enkelhuisopstand, volgens kadastergegevens nieuw opgericht in 1891 door Marie-Thérèse Bracq. Het is een herenhuis met allure dat representatief is voor de bebouwing aan de Oude Houtlei. Het betreft een onderkelderd breedhuis van zes traveeën breed en drie bouwlagen met een zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint is sterk horizontaal geleed door cordonlijsten die de registers van rechthoekige muuropeningen accentueren. De twee linker traveeën vormen een licht uitspringend risaliet. Een brede rechthoekige poort met bovenlicht in de rechtertravee met doorrit vormt de toegang. Op de tweede verdieping zijn de vensters gevat in geprofileerde omlijstingen. De lagere bovenste verdieping vertoont lekdrempelversiering en verspringend lijstwerk onder de houten kroonlijst op klossen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002085, Poortakker (S.N. 1998).

Herenhuis ()

Onderkelderd breedhuis met zes traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand. Benedenverdieping op arduinen plint, muurdammen met afgevlakte bossage en afgelijnd door geprofileerde kordonband. Twee linker venstertraveeën vormen een licht uitspringend risaliet. Rechthoekige muuropeningen, tweede verdieping met geprofileerde vensteromlijstingen, bovenste vensters onder verspringende rechte lijst en voorzien van lekdrempelversiering. Houten kroonlijst op klossen.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke