erfgoedobject

Dorpswoning en magazijn

bouwkundig element
ID
208414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208414

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning met aanpalend magazijn. Volgens het kadaster wordt in 1927 een bestaande woning op de hoek met de Nijverheidstraat (nummer 240) vergroot in opdracht van handelaar Georges Handhuyze; de uitbreiding komt overeen met de woning nummer 242. Georges Handhuyze laat in 1927 eveneens het aanpalende magazijn optrekken. Het kadaster registreert in 1931 de opsplitsing van de woning op de hoek met de Nijverheidstraat in twee woningen (nummer 240 en nummer 242).

Gecementeerde baksteenbouw met imitatievoegen onder een doorlopend en vernieuwd pannen zadeldak. Gecementeerde vensteromlijstingen, bij het woongedeelte met diamantkoppen als sluitsteen en accolademotieven onder de lekdrempels. Magazijngedeelte met op de verdieping twee gedichte openingen voorzien van geïncrusteerde imitatieramen en op de begane grond aangepaste openingen. Getoogde openingen met vernieuwd houtwerk, doch bewaarde voordeur met voorstelling van een duif.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1927/11, 1931/16.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning en magazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208414 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.