Vlashandelaarswoning, vlasschuur, zwingelarij

Beschrijving

Voormalige vlasserswoning (nummer 23) met vlasschuur en zwingelarij (nummer 21). Volgens het kadaster worden de vlasschuur en de achtergelegen zwingelarij opgetrokken in 1930 door landbouwer Jules Debaere en in 1937 de naastgelegen woning.

Bakstenen dubbelhuis op een breukstenen plint en onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder witgeschilderde, betonnen lateien. Deels bewaard houtwerk. Bakstenen vlasschuur onder een zadeldak met recent toegevoegde dakkapel onder sleepdak. Witgeschilderde straatgevel op een bakstenen plint. Centrale, dubbele schuifpoort op hangrail met bovenliggende bakstenen rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld en bakstenen kruisbekroning. Achtergelegen zwingelarij.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1930/9, 1937/13.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie