Vlashandelaarswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasserswoningen

Beschrijving

19de-eeuwse tweewoonst met aanpalend bijgebouw van 1927. Volgens het kadaster worden de woningen gebouwd in 1870 door vlaskoopman Henri Debaere. De literatuur vermeldt dat er eertijds bij deze tweewoonst een wegeltje naar de Rode Poort vertrok (de Roodepoorteweg). In 1890-1891 wordt achter elke woning een zwingelarij opgetrokken en in 1891 registreert het kadaster een vergroting van de woning nummer 86. Volgens het kadaster wordt in 1927 het bijgebouw links van de woning nummer 86 opgetrokken en wordt de achtergelegen zwingelarij afgebroken (registratie in 1950). De woning nummer 84 wordt vergroot in 1950-1951.

Lage woningen van verankerde baksteen onder een doorlopend, pannen zadeldak. Nummer 84 met witgeschilderde voor- en zijgevel op een grijsblauw geschilderde plint. Rechthoekige openingen met enkel bij nummer 84 bewaard houtwerk.

Links van nummer 86, hoger opgetrokken baksteenbouw onder een pannen zadeldak; straatgevel met aangepaste openingen.

Voormalige zwingelarij achter nummer 84. Witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met golfplaten (nok loodrecht op de straat).

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1871/2, 1891/4, 1903/17, 1950/27.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 12, 1984, p. 495-496.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie