Hofstede Ter Ommeloop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede Ter Ommeloop

Beschrijving

Hofstede "Ter Ommeloop". Voormalige, 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met een geasfalteerd zijtracé. Hoevenaam toegekend door de Heemkundige Kring in 1976; de benaming "Ommeloop" wordt reeds vermeld in 1572.

Historiek

18de eeuw. De hoeve dateert volgens de literatuur uit de eerste helft van de 18de eeuw en wordt voor het eerst weergegeven op de kaart van 1752 uit het OCMW-archief te Kortrijk; het boerenhuis is gelegen ten zuiden van het cirkelvormige perceel de Ommeloop (zie straatinleiding). Eenzelfde weergave op het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768. De hoeve is in 1768 eigendom van Guilliaeme Vanden Broucke.

19de eeuw. Circa 1834 eigendom van Joseph Courtens uit Harelbeke en bewoond door J. Ghekiere. Circa 1840 eigendom van Theresia Courtens uit Kortrijk en in 1847-1856 bewoond door Jan Bruneel en Marie-Anne Courtens. Volgens de literatuur wordt de schuur gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. In 1890 is Robert Conil landbouwer op de hoeve en vanaf 1893 Pieter Vervaeke uit Deerlijk. Volgens het kadaster wordt in 1890 het bakhuis opgetrokken in opdracht van Julia Chomé uit Gent (registratie in 1903).

20ste eeuw. Gustaaf Mestdagh komt in 1936 op de hoeve wonen. Rond het midden van de 20ste eeuw begeeft één van de moerbalken het in het boerenhuis en wordt vervangen door een stalen poutrel. In 1973 worden de strodaken vervangen door pannen daken.

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve bestaande uit een voormalig boerenhuis en bakhuis. Aan de straatkant gelegen woning. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw onder een geknikt zadeldak bedekt met pannen. Recent dwarsvolume aan de straatkant met inkom. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Tweeledig bakhuis van 1890, gelegen achter het boerenhuis. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Klein wagenkot aan de zuidzijde van de schuur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1903/41.
  • OCMW-archief Kortrijk: Beschrijvinghe en consistentie van de groote canten ende aboutten van eene behuysde hofstede, lant ende planteryen, gestaen ende gelegen op de prochie van harelbeke buyten en beveren, alsmede van de gronden van erfven gehouden ende heerlycke renten geldende aen het hospitael van onse lieve vrauwe binnen de stadt Cortryck, in Register van alle de leenen, heerlycheden, hofsteden, landen, boschen ende meerschen competerende aen het hospitael van Onse Lieve Vrouwe in Overleye binnen de stadt Cortryck gedaen maecken door de Eerweirdige Mevrouw Marie Terese Dumortier, F. de Bal, 1752.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Beveren-Leie, nr. 54: Lant Bouck ende Beschrijvinghe... van Beveren bij Harelbeke, J.B. Bouin, 1768.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek, Beveren-Leie, 1982, p. 51-53.
  • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 18.
  • MERLIER R., De landelijke bebouwing in de Sint-Pietersheerlijkheid door de eeuwen heen in Desselgem, Beveren-Leie, Deerlijk en Waregem, promotor F. Dambre-Van Tyghem, Waregem, 1976, p. 419.
  • Weer enkele nieuwe naamborden voor Beverse hoeven, in Onder de Clocke, juni 1978, p. 6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie