erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
20843
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20843

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onderkelderd dubbelhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) minstens opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, doch volgens archiefstukken aangepast in de 18de eeuw en verhoogd tot een lijstgevel van drie bouwlagen in 1848. Aanvankelijk slechts twee bouwlagen hoog en voorzien van een groot en een klein getrapt dakvenster. Thans bepleisterde en beschilderde lijstgevel met overkragende bovenverdieping waarvan de bogen echter later opgevuld zijn. Rechthoekige vensters met rolluikkasten (19de eeuw), op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen en met cordons. Borstweringen met dunne lijst. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst met tandlijst en klossen. Rondboogdeur ingeschreven in rechthoekige arduinen omlijsting die volgens archiefstukken dateert van 1731: hol beloop op neuten en imposten, voorts geblokte omlijsting afgedekt door gekorniste kroonlijst. Rechts haakse achteraanbouw met zadeldak (nok loodrecht op de straat) van circa 1700. Kelderverdieping met wanden die rondom tot halverhoogte bekleed zijn met blauwwitte tegels (eerste helft van de 18de eeuw) met als overwegende motieven schepen, vissen en marines.

Mobilair: overwelfde kelder met gedrukte kruisgewelven (16de of 17de eeuw) met verscheidene later toegevoegde stutten. Rijk versierde 19de-eeuwse stucplafonds, 19de-eeuwse trap met gesculpteerde trappaal.

 • Stadsarchief Gent, Oud Archief reeks 535, bundel 220, nummer 9.
 • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1848//6551.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20843 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.