Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, gelegen op de hoek met de Schoolstraat. De oorspronkelijke kapel wordt opgericht op initiatief van de wijkbewoners en ingewijd op 5 juli 1932 door pastoor Ernest Lebbe; de kapel is mogelijk opgetrokken onder invloed van Vlaamse of sociaal-christelijke verenigingen. Bij een verbreding van de Schoolstraat in 1959 wordt de kapel afgebroken. Er wordt onmiddellijk een nieuwe kapel gebouwd naar de ontwerpplannen van architect Etienne Ducatteeuw. De kapel wordt ingewijd in december 1960 door Monseigneur Depoorter, vice-generaal van het bisdom Brugge, en is gelegen in de weide van hoeve "De Robijn".

Kapel op vierkant grondplan, voorafgegaan door een gekasseid paadje. Baksteenbouw op een gepekte plint en onder een platte bedaking. Witgeschilderd, hoger opgetrokken volume rechts met smeedijzeren kruis en opschrift "ONZE LIEVE / VROUW VAN / VLAANDEREN / BID VOOR ONS". Rechthoekige deuropening met witgeschilderde, beglaasde deur.

Interieur. Witgeschilderd interieur onder een vlak plafond met houten beplanking. Geperforeerde achterwand met gekleurd en wit glas. Gemetst altaar met houten blad, daarop Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind. Tegelvloer.

• DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie, in De Gaverstreke, jg. 30, 2002, p. 76-83.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Beveren-Leie, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 7.
  • Waar men ga langs vlaamse wegen, Inventaris van de Beverse kapelletjes, De kapel van O.L.Vrouw van Vlaanderen (4), in Onder de Clocke, juli 1979, p. 103-108.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie