Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Schuin ten opzichte van de weg gelegen woning volgens het kadaster gebouwd in 1909 door werkman Hippoliet Vandorpe als een tweewoonst met aanpalende zwingelarij, ter vervanging van de voorafgaande bebouwing. In 1936 laten metser Richard Vandorpe en vlaswerker Joris Vandorpe de tweewoonst vergroten en de aanpalende zwingelarij, in 1936 vermeld als landgebouw, omvormen tot een derde woning. Daarnaast worden in 1936 rechts en achter de woningen twee kleine landgebouwen opgetrokken. Vermoedelijk in het laatste kwart van de 20ste eeuw wordt het woongedeelte aan de straatkant afgebroken en worden de twee overgebleven woongedeeltes omgevormd tot één woning.

Voormalige tweewoonst bestaande uit een hoger volume links van 1909 en een lager gedeelte rechts van 1936. Lage, witgeschilderde baksteenbouw onder een verspringende, pannen bedaking. Voorgevel op een zwartgeschilderde plint met rechthoekige openingen in een zwartgeschilderde omlijsting. Vernieuwd houtwerk. Landgebouwen van 1936 rechts en achter de woning (niet zichtbaar vanaf de openbare weg).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1909/11, 1936/6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie