Woning met vlasschuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woningen met vlasschuur

Beschrijving

Woningen met aanpalende vlasschuur uit de jaren 1930, gelegen bij het kruispunt met de Roestraat. De woning nummer 32 en de aanpalende vlasschuur worden volgens het kadaster in 1930 opgetrokken in opdracht van steenbakker Henri Vanhoutteghem. In 1935 bouwt vlaskoopman Remi Samyn de naastgelegen woning nummer 34. Woningen volgens spiegelbeeld met rechts een aanpalende vlasschuur. Witgeschilderde baksteenbouw op een grijs of blauwgeschilderde plint en onder een doorlopend, pannen zadeldak. Korfboogvormige openingen (nummer 32) of rechthoekige openingen met afgeschuinde bovenhoeken (nummer 34). Bewaard houtwerk, doch vernieuwde voordeur bij nummer 34. Voormalige vlasschuur met dubbele schuifpoort op hangrail en bovenliggende, rondboogvormige heiligennis in een baksteenomlijsting met dito kruisbekroning. Links, later toegevoegde garagepoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1930/5, 1935/7.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De in 1935 gebouwde naastgelegen woning (nummer 34) is gesloopt. De dubbele schuifpoort op hangrail van de vlasschuur is niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els