erfgoedobject

Kapel Sint-Jozef

bouwkundig element
ID
208443
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208443

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Jozef
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel ter ere van Sint-Jozef, gelegen op de hoek met de Roestraat rechts van de erftoegang van de hoeve "De Robijn". Gebouwd in 1906 door pastoor Joseph Neurath als halteplaats voor de processie die op de zondag na Sacramentsdag en op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart door de Sint-Jansstraat trekt. De kapel kreeg volgens de literatuur een onderhoudsbeurt in 1981.

Kapel op rechthoekig grondplan, gelegen rechts van de erftoegang van de hoeve "De Robijn". Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen. Trapgevel aan de straatkant met decoratieve verankering en spitsboogvormige toegang in een rondboogvormige, bakstenen omlijsting. Dubbele, houten toegangsdeur met briefpanelen en getraliede deurroosters; daarboven blind boogveld met opschrift "SINT-JOZEF / B.V.O.".

  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 9.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie, in De Gaverstreke, 30, 2002, p. 77, 91-95.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, 31, 2007, p. 260-261.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Beveren-Leie, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 6.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Sint-Jozef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208443 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.