Hoeve Follets hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Follets hof

Beschrijving

Voormalige, dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen, genaamd het "Follets hof" naar de bewoners in de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Historiek

16de eeuw. De hoeve, gelegen op rentegrond van de heerlijkheid Poeke, wordt voor het eerst vermeld in het renteboek van Poeke van 1545; de hoeve is op dat moment eigendom van Mathijs van Huusen. In 1571 omvat de hoeve, nog steeds eigendom van Mathijs van Huusen, een "… huus, schuere ende ovenbuer…".

17de eeuw. In het begin van de 17de eeuw verkoopt Jan van Essche uit Kortrijk de hoeve aan Pieter de Vos uit Deerlijk. Pieter de Vos wordt tegen het midden van de 17de eeuw opgevolgd door zijn zoon Michiel. Het goed wordt op het einde van de 17de eeuw aangekocht door raadsheer van Hoorne.

18de eeuw. Op het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, is de hoeve toegankelijk via een met bomen omzoomde toegangsweg vanaf de huidige Sint-Jansstraat en een tweede weg vanaf de huidige Kleine Heerweg; de hoeve bestaat uit een boerenhuis aan de noordzijde en een schuur aan de westzijde van het erf. In 1768 eigendom van jonker Alexander de la Croix en verpacht aan Joannes Vernock. In 1779 wordt Joannes Vernock opgevolgd door zijn schoonzoon Joannes Ghellinck.

19de eeuw. In de 19de eeuw wordt de hoeve bewoond door de familie Pappijn en daarna door de familie Follet.

Circa 1834 is de hoeve eigendom van de heer Lacroix d'Ogimont uit Doornik (pachter P. Gellinck). Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn het boerenhuis en de schuur met elkaar verbonden en wordt er een bakhuis weergegeven aan de zuidzijde van het erf.

Volgens het kadaster laat het Kortrijkse Bureel van Weldadigheid in 1855 het boerenhuis gedeeltelijk reconstrueren, de schuur herbouwen en een landgebouw aan de oostzijde van het erf optrekken (registratie in 1865). Vóór 1879 wordt de hoeve vergroot en in 1883 wordt er een stoomzwingelarij gebouwd ten zuiden van het bakhuis.

20ste eeuw. In 1909 laat het Bureel van Weldadigheid de stoomzwingelarij deels afbreken en omvormen in een landgebouw.

De hoeve wordt vermoedelijk tot het derde kwart van de 20ste eeuw bewoond door de familie Follet. In 1978 sticht Joos Van Tieghem er Boomkwekerij Joos.

Beschrijving

Lange, verharde (deels gekasseide) erfoprit vanaf de Sint-Jansstraat. Hoevegebouwen gelegen rondom een centraal erf.

Gerenoveerd boerenhuis aan de noordzijde van het erf (vermoedelijk 18de-eeuws, doch verbouwd in 1855). Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd pannen zadeldak. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Voormalige schuur van 1855 aan de westzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Zijpuntgevel met laaddeur, toegankelijk via een ijzeren buitentrap. Eind 18de- of begin 19de-eeuws bakhuis aan de zuidzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Ten zuiden van het bakhuis, recent houten bijgebouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1865/5, 1884/3, 1909/4.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek 2, Beveren-Leie, 2006, p. 152-155.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie