Koetshuis en stallen van kasteel Piers-de Ravenschoot

Voormalig koetshuis en stallingen van het kasteel Piers-de Ravenschoot op het "Oosthof".

Volgens het kadaster wordt de kasteelsite gebouwd in 1884, volgens literatuur in 1881. Bouwheer is "Piers de Raveschoot Eugeen, eigenaar, Couckelaere". Het eigenlijke kasteel op vierkante plattegrond is gebouwd ten zuiden van de omwalde site van het "Oosthof" in een omringende tuin. Het gebouw aan de Galgestraat nrs. 13-15-17 is een koetshuis en stal. Een heel stuk ten noorden hiervan wordt nog een (nu verdwenen) broeikas gebouwd, idem voor een kleine woning. In 1948-1949 wordt het kasteel dat de familie Piers de Raveschoot circa 1881 op het "Oosthof" bouwde, afgebroken (zie 't Oosthof). De stallingen en het koetshuis worden niet afgebroken. Renovatie van het gebouw circa 1991 door het Vlaams-Thais informatie- en ontmoetingscentrum. Jaarsteen "1883" en infobordje: "Deze authentieke jaarsteen (1883) werd door de familie Willaert (bouwmaterialen) 43 jaar bewaard en in 1991 teruggeschonken aan het Oosthof".

L-vormige plattegrond. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (bitumen) met sierlijk geprofileerde gootlijsten en windborden, de gevelvelden zijn beplankt. In het dak aan de achterzijde, nieuwe dakkapellen. Gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, de onderdorpels en de rondom doorgetrokken band op de verdieping.

Straatgevel van zeven traveeën, geritmeerd door getoogde muuropeningen onder druiplijst. Centraal deurvenster, mogelijk voorheen laadvenster. Rechts van de centrale deur jaarsteen "1883" in blauwe hardsteen. Vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling (oorspronkelijk mogelijk meer blindnissen). Het linker gedeelte is reeds midden 20ste eeuw tot woning omgebouwd, zie recente erker en geblokte natuurstenen deuromlijsting. Linker zijgevel met gewijzigde rechthoekige muuropeningen (vermoedelijk zelfde periode als erker). Op de verdieping laadvenster onder rondbogige ontlastingsboog met sluitsteen van blauwe hardsteen, onderdorpel op halfronde consoles van blauwe hardsteen. Rechter zijgevel met twee getoogde muuropeningen, oculus wellicht bijgemaakt.

De westgevel (achtergevel) is de gevel die naar de omwalling van het "Oosthof" en naar het kasteel van Piers-de Ravenschoot gericht is/ was. Getoogde muuropeningen, op de begane grond brede koetsdoorritten, ingevuld met recent houtwerk. De begane grond van het linker deel is recent volledig opengewerkt.

Erftoegang via ijzeren hekwerk tussen dito pijlers, op het erf nieuwbouwgarage.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1885/8.
  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 23.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 57 (iconograrfie).

Auteurs: Vanneste, Pol