is aangeduid als beschermd monument Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek met opgaande lindes
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek
Deze vaststelling was geldig van tot
Gelegen bij de erftoegang van hoeve nummer 117. Volgens bepaalde literatuur zou de kapel van circa 1750 dateren. Volgens het "Cahier over kapelletjes" van H. Degryse daarentegen is de kapel in 1806 gebouwd door Jan-Baptist Stael (1775-1873). De hoevesite is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), de kapel niet. De kapel bij de erfoprit is voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846, als klein rechthoekig volume.
De kapel en de erfoprit zijn gelegen aan een bocht van de weg. Kapel op rechthoekige plattegrond, 19de-eeuws uitzicht. Witgeschilderde baksteenbouw (gepekte plint) onder zadeldak (rode mechanische pannen), beschaduwd door twee lindes. Straatgevel met aandak. Spitsbogige toegangsdeur, gevat tussen twee pilasters (samen met het aandak mogelijk 18de-eeuwse elementen). In de zijgevels, spitsboogvensters. In de achtergevel, rechthoekige muuropening met drielobbig venstertje.
Eenvoudig interieur: vloer van zwarte tegeltjes, altaar afgesloten met recent hekwerk, onderkant van het altaar uitgewerkt in natuursteen (recent), houten altaarstuk, beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.
Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Uit desktoponderzoek is vastgesteld dat de linde dichtst bij het hofgat zijn opgaande stam met kruin is verloren (beschadigd geraakt?). De boom is nu een heel stuk kleiner geworden.