erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek met opgaande lindes

bouwkundig / landschappelijk element
ID
208476
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208476

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen bij de erftoegang van hoeve nummer 117. Volgens bepaalde literatuur zou de kapel van circa 1750 dateren. Volgens het "Cahier over kapelletjes" van H. Degryse daarentegen is de kapel in 1806 gebouwd door Jan-Baptist Stael (1775-1873). De hoevesite is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), de kapel niet. De kapel bij de erfoprit is voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846, als klein rechthoekig volume.

De kapel en de erfoprit zijn gelegen aan een bocht van de weg. Kapel op rechthoekige plattegrond, 19de-eeuws uitzicht. Witgeschilderde baksteenbouw (gepekte plint) onder zadeldak (rode mechanische pannen), beschaduwd door twee lindes. Straatgevel met aandak. Spitsbogige toegangsdeur, gevat tussen twee pilasters (samen met het aandak mogelijk 18de-eeuwse elementen). In de zijgevels, spitsboogvensters. In de achtergevel, rechthoekige muuropening met drielobbig venstertje.

Eenvoudig interieur: vloer van zwarte tegeltjes, altaar afgesloten met recent hekwerk, onderkant van het altaar uitgewerkt in natuursteen (recent), houten altaarstuk, beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
 • Koekelare, in DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1959, p. 772-779.
 • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
 • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 71.
 • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
 • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lindes bij kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek

Uit desktoponderzoek is vastgesteld dat de linde dichtst bij het hofgat zijn opgaande stam met kruin is verloren (beschadigd geraakt?). De boom is nu een heel stuk kleiner geworden.

 • Google Maps, Streetview, Hovaerestraat, Koekelare [online] (geraadpleegd op 18 augustus 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve in U-vorm

 • Is deel van
  Hovaerestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek met opgaande lindes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208476 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.