Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve ten westen van de Hovaerestraat, kapel bij de erftoegang. De hoeve is anno 2008 leegstaand en vervallen. De erfoprit gaat eerst doorheen akkers. Over een perceelsgracht komt men op het erf met omringend groenscherm en boomgaard. Erftoegang via ijzeren hekken tussen dito pijlers.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) met toegangsdreef, een erf met boerenhuis, twee grote landgebouwen in een U-vormige opstelling, in een omgevende boomgaard, ten noorden van het boerenhuis grote tuin. De eigenaars zijn op dat moment Vanmaeldeghem-Deknuyst uit Brugge. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis herbouwd in 1935 (eigenaar "Sys Charles, landbouwer, Couckelaere"), maar volgens exact hetzelfde grondplan. Mogelijk bewaart dit huis nog een oudere kern. In 1947, 1948 en 1965 worden loodsen bijgebouwd.

Ten noorden van het erf, boerenhuis, volgens het kadaster in 1935 herbouwd op de oude plattegrond. Dit laatste doet samen met het volume van het huis met opkamer onder doorgetrokken nok vermoeden dat het huis enkel een nieuw parement kreeg. Dubbelhuis van vijf traveeën + opkamertravee. Rode verankerde baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde muuropeningen onder strek. Bewaard houtwerk met T-indeling, rolluiken. Rechter zijgevel met rondboogvenster. Aanbouw van haakse achterkeuken onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

Ten noorden van het erf, achteringelegen stalling onder pannen zadeldak, als volume daterend uit de jaren 1920-1930.

Ten westen van het erf, stalling onder pannen zadeldak, plattegrond reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), huidig volume daterend uit de jaren 1920-1930. Gele baksteenbouw, rechthoekige muuropeningen onder latei, laadvenster.

Ten zuiden van het erf, lange dwarsschuur, plattegrond reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). Het rechter gedeelte van de schuur was opgetrokken in stijl- en regelwerk met houten beplanking, anno 2008 ingestort, ook de bakstenen rechter zijgevel is ingestort. De linker zijgevel is bewaard en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, bewaard uilengat.

Achter de schuur is in de jaren 1920-1930 een huis gebouwd (nummer 115). Gele baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Tegen de gevel, armpomp gevat in een bakstenen kolom. Achteraan aansluitend bij het huis: bakhuis met lager ovenhuisje onder pannen zadeldaken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1935/14, 1948/16, 1965/22.

Auteurs: Vanneste, Pol