erfgoedobject

Wegkruis

bouwkundig element
ID
208482
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208482

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

20ste-eeuws kruis, bevestigd aan de elektriciteitspaal bij de erftoegang van de dieper gelegen hoeve genaamd "'t Hoveke" (nummer 158). De hoeve wordt reeds weergegeven op de kaart van 1752 uit het Rijksarchief te Brugge.

Het oorspronkelijke kruis met gekruisigde Christusfiguur was opgehangen aan een lindeboom aan het begin van de erfoprit. De grote, gekruisigde Christusfiguur in kalk wordt in de jaren 1930 vernield wanneer Octaaf Mehuis met zijn paarden een groot voer vlas de erfoprit wil oprijden; het Christusbeeld wordt door een kleiner, metalen beeld vervangen. In 1962 bezwijkt de lindeboom bij een stormwind en vernielt daarbij het kruis. Gerard Detremmerie, zaakvoerder in keukenmeubels (zie Spijkerlaan), timmert daarop een nieuw kruis. Het kruis wordt geplaatst op de plaats van de omgewaaide lindeboom en wordt voorzien van een kleine, metalen Christusfiguur. Tot 1977 bevindt het kruisbeeld zich aan het begin van de erfoprit; in 1977 wordt de weg verbreed en wordt het kruisbeeld verplaatst naar de erftoegang. Vandaag is de metalen Christusfiguur verdwenen.

Gietijzeren kruis bevestigd op een blauw beschilderde, houten kruis. Beide kruisen bevinden zich tegen een ruitvormige, houten bord en onder een zadeldak met gekartelde dakrand.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1534: Kaart van de situatie van de beek die de parochies Beveren en Deerlijk scheidt en van een hofstede, 1752.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 31, 2007, p. 251-253.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208482 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.