erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
208493
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208493
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig boerenhuis van 1870, op zeker 18de-eeuwse site, gelegen op de hoek met de straat Maltadries en omgeven door een recente woonwijk aan Maltadries.

De hoeve wordt reeds weergegeven op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, en bestaat er uit een boerenhuis met landgebouw. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft naast het boerenhuis en het landgebouw ook een bakhuis weer. Circa 1834 eigendom van de heer Verbrugge uit Kortrijk en bewoond door landbouwer Jan Balcaen. Volgens het kadaster worden het boerenhuis, het landgebouw en het bakhuis in 1870 volledig gereconstrueerd in opdracht van Henricus Vanderbrugghen uit Kortrijk. In 1879 is de hoeve in het bezit van brouwer Auguste Veys uit Harelbeke, die in 1888 een landgebouw laat optrekken tegen het bakhuis. Op het einde van de 20ste of het begin van de 21ste eeuw worden de landgebouwen afgebroken, vermoedelijk bij de aanleg van de straat Maltadries.

Perceel afgezet met betonnen paaltjes met draadafsluiting. Dieper gelegen boerenhuis, voorafgegaan door een verhard erf. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën op een gecementeerde plint en onder een pannen zadeldak. Erfgevel met licht getoogde openingen onder strek en achtergevel met opkamertravee links en rechthoekige openingen onder latei. Vernieuwd houtwerk. Recente uitbreiding tegen de rechterzijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1871/7, 1879/16, 1888/11.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208493 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.