• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve bestaande uit een tweewoonst, stal en zwingelarij, volgens het kadaster gebouwd in 1941 door R. Colpaert en M. Roobroeck, nadat de oorspronkelijke hoeve in 1940 werd verwoest. De oorspronkelijke hoeve wordt reeds weergegeven op de figuratieve kaart van Desselgem, opgemaakt in 1620 door landmeter Lowijs de Bersacques, en werd vermoedelijk door de Duitsers in brand gestoken als vergelding voor de honderden Duitsers die in mei 1940 de dood vonden tussen de Oude en Nieuwe Leiarm.

Dwars op de straat gelegen woningen van twee bouwlagen (rechter deel, voorheen 85) of één bouwlaag (linker deel, voorheen 87). Baksteenbouw op gecementeerde plint en onder pannen zadeldaken. Rechthoekige openingen met deels bewaard houtwerk.

Dwars op de straat gelegen stal, gelegen ten noorden van de rechter woning. Baksteenbouw met rechthoekige openingen, onder meer staldeur en laadluik aan de straatkant. Zwingelarij gelegen ten westen van de linker woning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1941/14.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nummer 558: Kaerte figuratieve van de groote thienden in de prochie van Desselghem door Louis de Bersacques, 1620.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie