erfgoedobject

Roterij

bouwkundig element
ID
208497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208497

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roterij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige roterij, gelegen in een weide op de hoek met Desselgem-Trakel. Volgens het kadaster opgetrokken in 1928 door vlashandelaar Godefried Vanhoutte. Eerste betonnen roterij die na de vloed van mei 1925, waarbij het Leieroten met bakken in de rivier een slag wordt toegebracht, op de oevers van de Leie is opgetrokken. Zou thans in gebruik zijn als koeienstal.

Dubbelzijdige roterij met boven de twee rootkamers en waterbak. Betonnen constructie; centraal gedeelte in betonskeletbouw opgevuld met rode baksteen. De twee rootkamers beschikken elk over een kijkgat, slechts bij één rootkamer is de ijzeren schuifdeur op hangrail bewaard. Stookplaats aan de zuidzijde met verjongende, bakstenen schoorsteen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES002.
  • COOREVITS S., DECLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 47.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Roterij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.