erfgoedobject

Vlashandelaarswoning

bouwkundig element
ID
208499
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208499

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlashandelaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Café "'t Hoekske", voorheen herberg "Café du Commerce", gelegen op de hoek met de Sprietestraat. Voormalige vlasserswoning met landgebouw aan de Sprietestraat, volgens het kadaster gebouwd in 1887 in opdracht van de Burgerlijke Godshuizen uit Harelbeke en in erfpacht gegeven aan vlaskoopman Frederic Carpentier. Volgens het oorlogsdagboek van pastoor Joseph Coussement is herberg "Café du Commerce" de enige die tijdens de Eerste Wereldoorlog mag openblijven. Circa 1921 komt de familie Tanghe in bezit van de herberg en sluit de herberg haar deuren. In het begin van de jaren 1930 wordt de herberg heropend door Jules Monseré (de familie Tanghe blijft eigenaar). Circa 1962 wordt de familie Monseré opgevolgd door bierhandelaar Camiel Vangheluwe uit Harelbeke en krijgt de herberg de huidige benaming " 't Hoekske". Hoekwoning van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee, vijf traveeën aan de Gentseweg en vier aan de Sprietestraat. Baksteenbouw onder een half schilddak bedekt met pannen. Getoogde openingen onder strek met vernieuwd houtwerk. Verscheidene gedichte vensteropeningen.

Landgebouw aan de kant van de Sprietestraat. Lage baksteenbouw onder pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1887/6.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (3), in De Gaverstreke, 2007, p. 152-156.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlashandelaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.