Herberg Het Pannenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Pannenhuis

Beschrijving

Voormalige herberg "Het Pannenhuis", gelegen op de hoek met de Nijverheidstraat. De herbergnaam verwijst naar de met pannen bedekte bedaking, in de 18de eeuw een zeldzaamheid in Desselgem.

De herberg wordt opgericht circa 1732, vermoedelijk als halte voor de postkoetsverbinding tussen Gent en Kortrijk. Oudste vermelding van de herberg in het renteboek van Sint-Pieters van 1764 en in dat jaar eigendom van proost Moerman van Ronse. Op het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt door C.P. Minne in 1771, weergave van de "behuijsde erfve" van Anthone van houtte. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft een tweewoonst weer, eigendom van tapper Frans Colpaert. In 1856 bewoond door wagenmaker Charles Ysebaert uit Anzegem en vanaf het derde kwart van de 19de eeuw in het bezit van verscheidene vlaskoopmannen. In 1875 wordt de rechterwoning uitgebreid door brouwer Constantinus Verhaeghe. Volgens het kadaster wordt er vóór 1909 een magazijn opgetrokken achter de rechterwoning (kant Nijverheidstraat), en dit in opdracht van brouwer Paul Verhaeghe uit Vichte. In 1961 sluit de herberg de deuren. Lage, verankerde baksteenbouw van tien traveeën onder een vernieuwd, gemansardeerd zadeldak bedekt met pannen. Licht getoogde openingen onder strek met vernieuwd houtwerk. Gedichte opening boven de inkomdeur. Deels onderkelderd, zie keldervenster in de linkertravee. Geïncorporeerde garage aan de Nijverheidstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1876/4, 1911/21.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Sesden canton genaemt den Driesch, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen, Een tijdskroniek, in De Gaverstreke, jg. 33, 2005, p. 267-272.
  • VANTHUYNE K., Toponymie van Desselgem tot circa 1790, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 1979-1980, p. 194.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie