Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve

Beschrijving

Dieper gelegen, 18de-eeuwse langgevelhoeve, gelegen aan het zijtracé van de Gentseweg leidend naar het recreatiegebied met visvijvers tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg.

De hoeve staat reeds afgebeeld op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764. Weergave van de hofstede met boomgaard van de heer Hooft op het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt door C.P. Minne in 1771. In 1834 eigendom van de kinderen van bakker Ghellynck uit Kortrijk en bewoond door Frans Debaere. Volgens het kadaster wordt vóór 1859 het boerenhuis vergroot en het bakhuis gebouwd. In 1879 is de hoeve eigendom van landbouwer Jan Follet uit Bavikhove (Harelbeke). Jan Follet laat in 1893 het schuur/stalvolume in het verlengde van het boerenhuis aan de achterzijde vergroten. In 1910 wordt het zwingelkot opgetrokken in opdracht van de weduwe en kinderen van landbouwer Lodewijk Vansteenkiste.

Verharde erfoprit met ten zuiden ervan het met gras begroeide erf. 18de-eeuws boerenhuis van het langgeveltype met een aanpalend schuur/stalgedeelte. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Woongedeelte met licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk en lagere uitbreiding tegen de achtergevel (vermoedelijk achterkeuken). Schuur/stalgedeelte met rechthoekige openingen (onder meer poort en staldeur); kopgevel met laadluik ter hoogte van de zolderverdieping.

Ten zuiden van het boerenhuis gelegen zwingelkot van 1910. Baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/66, 1894/5, 1911/24.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Vijfden canton genaemt den Meulen-Couter, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Het ten zuiden van het boerenhuis gelegen zwingelkot van 1910 is gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's winter 2020, Gentseweg 177, Waregem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 4 augustus 2022).
Auteurs: Jacobs, Els