erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
208510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208510

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dieper gelegen, 18de-eeuwse langgevelhoeve, gelegen aan het zijtracé van de Gentseweg leidend naar het recreatiegebied met visvijvers tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg.

De hoeve staat reeds afgebeeld op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764. Weergave van de hofstede met boomgaard van de heer Hooft op het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt door C.P. Minne in 1771. In 1834 eigendom van de kinderen van bakker Ghellynck uit Kortrijk en bewoond door Frans Debaere. Volgens het kadaster wordt vóór 1859 het boerenhuis vergroot en het bakhuis gebouwd. In 1879 is de hoeve eigendom van landbouwer Jan Follet uit Bavikhove (Harelbeke). Jan Follet laat in 1893 het schuur/stalvolume in het verlengde van het boerenhuis aan de achterzijde vergroten. In 1910 wordt het zwingelkot opgetrokken in opdracht van de weduwe en kinderen van landbouwer Lodewijk Vansteenkiste.

Verharde erfoprit met ten zuiden ervan het met gras begroeide erf. 18de-eeuws boerenhuis van het langgeveltype met een aanpalend schuur/stalgedeelte. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Woongedeelte met licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk en lagere uitbreiding tegen de achtergevel (vermoedelijk achterkeuken). Schuur/stalgedeelte met rechthoekige openingen (onder meer poort en staldeur); kopgevel met laadluik ter hoogte van de zolderverdieping.

Ten zuiden van het boerenhuis gelegen zwingelkot van 1910. Baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/66, 1894/5, 1911/24.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Vijfden canton genaemt den Meulen-Couter, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het ten zuiden van het boerenhuis gelegen zwingelkot van 1910 is gesloopt.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's winter 2020, Gentseweg 177, Waregem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 4 augustus 2022).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208510 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.