Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Dieper gelegen 18de-eeuwse tweewoonst, gelegen op de hoek met de Leopold III-laan. Reeds weergegeven op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764. In het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt door C.P. Minne in 1771, vermeld als de "behuijsde erfve" van Andries Planckaert. Circa 1834 is de tweewoonst eigendom van Pieter Planckaert uit Petegem. Volgens de literatuur wordt in de periode 1877 tot 1880 in de rechterwoning (nummer 29) een herberg uitgebaat door Henri Buijck. De tweewoonst is vandaag gelegen achter twee nieuwbouwwoningen aan de straatkant. De woning nummer 29 is tijdens de inventarisatieperiode gedeeltelijk afgebroken. Links, dubbelhuis van vijf traveeën met staltravee (nummer 27) en rechts deels afgebroken van in oorsprong zes traveeën (nummer 29). Verankerde baksteenbouw onder doorlopend zadeldak bedekt met rode, mechanische pannen. Bepleisterde en beschilderde voorgevels met imitatievoegen op gepekte plint. Licht getoogde openingen met rood of blauw beschilderde sluitsteen. Bewaard houtwerk.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Sesden canton genaemt den Driesch, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen, Een tijdskroniek (deel 2), in De Gaverstreke, jg. 34, 2006, p. 193-194.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie